Kauwgomm.jouwweb.nl
Home » weetjes over kauwgom....

weetjes over kauwgom....(:

Kauwgom in andere talen

Het woord kauwgom bestaat natuurlijk niet in andere talen. Ieder land heeft zijn eigen woord voor kauwgom. Het Engelse woord chewing gum kende je misschien al. Maar kende je het woord kauwgom ook in deze talen:

Arabisch: elki
Chinees: heung how chu
Duits: kaugummi
Grieks: tsikles
Japans: gamu
Noors: tyggegummi
Portugees: pastilka elastica
Russisch: zhevatelnaya rezinka
Spaans: goma de mascar
Zweeds: tuggumi
Zwitsers: chaetschgummi

 

Met kauwgom kun je ook allemaal kunst maken , zoals:

            

 

 

-         Wist je dat in Nederland per jaar ruim 5 miljoen kilo kauwgom verkauwd wordt? Per persoon is dat gemiddeld zo”n 330 gram. Alle West-Europeanen bij elkaar zijn goed voor 90 miljoen kilo per jaar.

 

 

 

-         Wist je dat als je al de uitgekauwde kauwgomplakken van Amerikanen op elkaar plakt, je een plaklijn krijgt die 6x om de wereld kan!!

 

 

 

-         Wist je dat in Japan meer dan 150 verschillende smaken kauwgom bestaan? Zo maken ze er bloemkauwgom en zelfs kauwgom die naar augurk smaakt.

 

 

 

-         Wist je dat op 8 september 1981 een Amsterdammer een kauwgomballon van 31 centimeter doorsnee blies? De grootste uit de Nederlandse geschiedenis!

 

 

 

-         Wist je dat een Amerikaanse mevrouw daar in 1985 soepeltjes overheen blies? Zij blies een kauwgomballon van 55,8 centimeter! Haar wereldrecord is nog steeds niet verbroken.

 

 

 

-         Wist je dat je met pindakaas kauwgom van banken en stoelen kunt verwijderen? Smeer wat pindakaas op de kauwgomplak; de plak wordt zacht en je kunt het kauwsel met een papiertje of een borsteltje verwijderen.